På denne side kan du se forskellige små film, som har relation til det at være nyvalgt Arbejdsmiljørepræsentant eller Tillidsrepræsentant.
Her kan du læse om Fagbevægelsens bud på, hvordan vi skaber en grøn omstilling af Danmark. Sitet indeholder både en præsentation af FHo´s klimaplan, en videohvor Lizette Riisgaard fortæller om arbejdernes rolle i obnygning af Danmark og en række konkrete bud på, hvad den grønne omstilling skal indeholde.
(uddrag fra sitet)
En helhedsplan
Vi fremlægger her vores bud på en klimaplan for 2030. Planen er en helhedsplan. Det kalder vi den, fordi den omfatter alle store sektorer, og fordi den ikke kun peger på snævre klimatiltag, men også på nødvendige, understøttende tiltag:
Et sundt og sikkert arbejdsmiljø, medarbejderinddragelse, uddannelse, opkvalificering og tryghed på arbejdsmarkedet.
Planen er også en helhedsplan, fordi den håndterer flere samfundsudfordringer på én gang: Vi står netop nu med ikke blot en klimaudfordring, men også en coronakrise.
Krisen kalder på store investeringer, der kan øge beskæftigelsen og dansk eksport. Og den kalder på hensyn til de ringest stillede. Det tilbyder vores plan.
Planen hviler således på tre principper, der også har været pejlemærker for os i tidligere omstillinger: At løse samfundsudfordringer, skabe flere gode job og sikre social retfærdighed.
Reference: FH har produceret hjemmesiden
Denne pjece henvender sig til dig, der gerne vil have inspiration til, hvad vi kan gøre for at vi selv og kollegerne får et sundere arbejdsliv.
Kortuddannede dør 4 år tidligere end kolleger med en længere uddannelse. Det er der flere grunde til, men arbejder vi aktivt på at forbdre vores sundhed og vores arbejdsmiljø, kan vi mindske nedslidningen og dermed forlænge ikke blot levetiden men også kvaliteten af de sidste år hos mange af medlemmerne i LO fagbevægelsen.
Pjecen "Det er derfor - ulighed i sundhed" kommer med anbefalinger til, hvordan man kan arbejde med at få mere kondition, bedre kost og mindre rygning ind på arbejdspladserne.
Reference
Pjecen er udarbejdet af 3F og du kan finde pjecen her.
Links
Dialogværktøjet Vejen til en sundere arbejdsplads - BFA
Pjecen Sundhed og trivsel på arbejdspladsen fra 2010 -Sunhedsstyrelsen
Arbejstilsynets hjemmeside om sundhed og trivlsel
Dette værktøj henvender sig til dig, der gerne vil have gode råd til, hvad du selv og arbejdspladsen kan gøre, hvis I har kolleger, der oplever, de bliver udsat for mobning.
Det kan være vanskeligt at finde ud af, om det en kollega oplever i en bestemt situation, er mobning eller om der snarere er tale om en samarbejdskonflikt.
Hvis du eller en kollega eller måske ledelsen får fornemmelse af, at der kan være mobning på spil på arbejdspladsen, er der flere ting I kan gøre.
Nedenfor finder du en tjeckliste henvendt til arbejdspladsen og en tjeckliste henvendt til dig som tillidsvalgt.
Du kan bruge listen som inspiration til, hvordan I kan arbejde med problemet på din arbejdsplads.
Tjekliste til arbejdspladsen
Mobning og chikane håndteres og forebygges grundlæggende på samme måde som andre arbejdsmiljøproblemer. Det vil sige:
Tjekliste til dig som tillidsvalgt
Som tillidsvalgt har du flere muligheder i forhold til både forebyggelse og håndtering:
Som tillidsvalgt er du med til at skabe samarbejdskulturen. Når der opstår svære konflikter, der kan udvikle sig til mobnings- og chikanesituationer, kan du være den der viser, at situationen tages alvorligt. Jo tidligere man som arbejdsplads reagerer jo bedre. Du skal sikre, at ledelsen inddrages aktivt i håndteringen af situationen. Det kan du gøre i forbindelse med møder i SU/MED/AMO, eller ved at gå direkte til din leder. Hvis lederen medvirker til mobningen, må du gå et niveau højere op eller til din fagforening.
Links
Arbejdstilsynet - hvad er mobning? , Rapport om mobning fra 2009 , Stop mobning og Videncenter for arbejdsmiljø - viden om mobning
Reference
Tjeklisten er udarbejdet af Team arbejdsliv.
Værktøjet giver gode råd til, hvordan du kan undgå at trappe konflikter op. Det henvender sig til dig, der holder af at lære ved at se, lytte og selv afprøve muligheder for handling.
Du kan møde konflikter alle steder - hjemme, sammen med vennerne, til sport og også, når du er på arbejde. Konflikter er et livsvilkår, og de kan ikke undgås. Men bliver de opdaget i tide, kan de håndteres, så de ikke trapper op og bliver uoverskuelige. Dette værktøj giver dig en forståelse for, hvad konflikter er, og hvad du kan gøre for at håndtere dem.
De 5 film fra www.trapned.dk er udviklet inden for butiksområdet og tager udgangspunkt i typiske situationer, hvor der opstår konflikter med kunder.
Filmene er bygget op, så man stilles over for nogle situationer, hvor man skal vælge, hvad medarbejderen skal svare kunden for at trappe konflikten ned.
Guide til at arbejde interaktivt med konfliktsituationerne
Links
På hjemmesiden www.trapned.dk finder du også andet nyttigt materiale, der supplerer filmene om konfliktløsning. F.eks.:
Referencer
Værktøjet er udviklet af Branchearbejdsmiljørådet for detailhandelsområdet, BAR Handel www.barhandel.dk og www.detdumærker.dk/materialer
Værktøjet er en huskeliste til dig, der er TR på en arbejdsplads, der har været en del af en faglig konflikt og nu afslutter den. Du kan bruge huskelisten som inspiration og tjekliste til, hvordan du bedst hjælper til med at sikre, at arbejdet kan genoptages på en god og ordentlig måde.
Når en konflikt afsluttes og arbejdet skal genoptages, vil verden ikke være, som før konflikten brød ud. Måske er der usikkerhed og mistillid mellem dine kolleger indbyrdes og i forhold til ledelsen. Det er i alles interesse, at I arbejder på at genoprette et godt arbejdsklima, som alle trives i. Det er din opgave at arbejde for, at sikre dialogen på alle niveauer og udrydde så meget af usikkerheden som muligt.
Efter konflikten
Hvem | Husk at |
Kollegerne
Dine særlige opgaver som uformel leder for dine kolleger stopper den dag konflikten ophører. Der er dog stadig brug for, at du er opmærksom på om dine kolleger er fuldt informerede og ved hvad de forventes at gøre. |
|
Arbejdsgiveren
Det kan være en god ide hurtigtst muligt at skabe kontakt til ledelsen og sammen finde ud af hvordan i bedst understøtter overgangen til normal hverdag for kolleerne.. |
|
Fagforeningen/forbundet
|
|
Reference
Værktøjet er udviklet med inspiration fra en vejledning til lærerne under konflikten i 2013, skrevet af Dansk lærerforeningen.
Værktøjet er en huskeliste til dig, der er TR på en arbejdsplads under en faglig konflikt. Du kan bruge huskelisten som inspiration og tjekliste til, hvordan du skal forholde dig mens konflikten står på.
Når du som TR bliver involveret i en faglig konflikt på din arbejdsplads, er det vigtigt, at du kender til de formelle opgaver, du forventes at påtage dig. Det er dog lige så vigtigt, at du tager ansvaret som uformel leder for dine kolleger. I det øjeblik, at en konflikt er en realitet på din arbejdsplads, ophører virksomheden med at have et ledelsesansvar for dig og dine kolleger. Det ansvar påhviler nu formelt jeres faglige organisation repræsenteret af dig. Det er dig, der kan sikre, at du og dine kolleger stadig mødes og bliver orienteret om, hvad der foregår, samt at I drøfter jeres og organisationernes holdning til det der foregår.
Under konflikten
Hvem | Husk at |
Kollegerne
Du har nu en slags lederfunktion for dine kolleger på vegne af jeres forbund.
|
|
Arbejdsgiveren
Ledelsen kan nu ikke længere disponere over konfliktramt personale. |
|
Fagforeningen/forbundet
Det er vigtigt at du er i tæt kontakt og samarbejder med din fagforening og dit forbund. De kan vejlede dig og holde dig orienteret om, hvad der sker. |
|
Værktøjet er en huskeliste til dig, der oplever, at en konflikt er under opsejling på din arbejdsplads. Du kan bruge den som inspiration og tjekliste til, hvad du skal gøre inden konflikten bliver en realitet.
Din funktion er vigtig i en konfliktsituation. Når det trækker op til konflikt, vil dine kolleger opleve usikkerhed. De har brug for at blive hyppigt informeret om udviklingen og inddraget i de drøftelser, der er på såvel centralt plan som på jeres egen virksomhed. Det kan være svært at forstå, hvorfor I måske berøres af en konflikt, som I ikke oplever, er relevant på jeres arbejdsplads i det daglige.
Før konflikten
Hvem | Husk at |
Kollegerne
Når du har grund til at tro, at en faglig konflikt snart vil bryde ud, er det dig der kan sikre at dine kolleger ved hvad der foregår og kan komme til at ske.
|
|
Arbejdsgiveren
Det er vigtigt at du forsøger at lave en forventningsafstemning med din ledelse. En konflikt kan slide på forholdet mellem jer og derfor kan det være en god ide at forsøge og planlægge samarbejdet på forhånd. |
|
Fagforeningen/forbundet
Det er vigtigt at du er i tæt kontakt og samarbejder med din fagforening og dit forbund. De kan vejlede dig og holde dig orienteret om, hvad der sker. |
|
Reference
Værktøjet er udviklet med inspiration fra en vejledning til lærerne under konflikten i 2013, skrevet af Dansk lærerforeningen.
Dette værktøj er en øvelse til dig, der gerne vil blive klar på, om du selv har andel i en konflikt og hvad du kan gøre ved det.
En konflikt er en uenighed, hvor en eller flere af personerne bliver følelsesmæssigt involveret – f.eks. vred, irriteret eller ked af det.
Konflikter er en uundgåelig del af hverdagen, men ved at være mere opmærksomme kan vi blive bedre til at håndtere de konflikter, vi er en del af.
På en arbejdsplads kan der opstå konflikter mellem to eller flere parter om faglige uenigheder, mangel på ressourcer eller forskellige værdier. Som TR er du et naturligt valg som konfliktløser og mediator. Det er vanskeligt, især fordi du også er en kollega og derfor kan have andel i det, der strides om. Det kan være en fordel for dig at træne i, hvordan du holder dig selv ude af konflikten.
Øvelse: refleksion om egen andel i en konflikt
Trin 1:
Overvej følgende spørgsmål:
Du kan eventuelt bede en kollega eller en ven, som du har tillid til, om at fortælle dig, hvordan de oplever, du optræder i konflikter.
Trin 2
Skriv stikord ned i skemaet, der beskriver dine handlemåder frem til nu og overvej, hvordan du gerne vil handle fremover. Skriv også det ned.
Spørgsmål | Min reaktion indtil nu | Min reaktion fremover |
Min rolle i konflikter | ||
Hvordan forløber mine konflikter typisk – er der et mønster | ||
Provokerer jeg dem jeg har konflikter med? – via sprog eller handlinger | ||
Er der ting ved andre som særligt provokerer mig? |
Download skemaet som word dokument her.
Du kan evt. se spørgsmålene nedenfor og overveje om løsningerne passer til dig:
Trin 3:
Gem skemaet og tag det gerne frem igen, næste gang du står over for en situation, som du ønsker at undgå, skal udvikle sig til en konflikt, hvor du selv er indblandet.
Reference
Værktøjet er skrevet med inspiration fra:
BAR-Kontors pjece Konflikthåndtering. Pjecen er skrevet til medarbejdere, ledere og arbejdsmiljørepræsentanter.
Bar-Handels pjece Trap ned. Pjecen er skrevet til medarbejdere og ledere.
Link
På www.trapned.dk finder du et større læringsmateriale om at håndtere konflikter. Materialet kan anvendes af både ansatte og ledere – eksempelvis i arbejdsmiljøorganisationen. Materialet indeholder pjece, film med konfliktsituationer, skabelon til udarbejdelse af konfliktpolitik m.m.
Dette værktøj giver gode råd til, hvordan du kan forholde dig, hvis du ønsker at nedtrappe en konflikt.
En konflikt er en uenighed, hvor en eller flere af personerne bliver følelsesmæssigt involveret – f.eks. vred, irriteret eller ked af det.
Konflikter er en uundgåelig del af hverdagen, men ved at være mere opmærksomme kan vi blive bedre til at håndtere de konflikter, vi er en del af.
På en arbejdsplads kan der opstå konflikter mellem to eller flere parter om faglige uenigheder, mangel på ressourcer eller forskellige værdier. Du kan træne din egen rolle som konfliktløser ved at være opmærksom på din egen adfærd og udvikle hensigtsmæssig kommunikation og kropssprog.
Gode råd om konflikthåndtering
Gode råd om kommunikation i konflikthåndtering
1. Hvordan er dit kropssprog
2. Hvad siger du
Reference
Værktøjet er skrevet med inspiration fra:
Links
Dette værktøj giver gode råd til, hvad du kan gøre for at opretholde en ligeværdig udtryksform, når du mødes af aggressive personer.
Sprog handler ikke kun om kommunikationsteknik. Det kan være svært at være imødekommende og forstående overfor en aggressiv person. Det kræver tålmodighed, overskud og øvelse at reagere ikke-aggressivt på andres trusler eller voldsomme handlinger.
Den måde, vi bruger sproget på, har stor betydning for vores kontakt til andre.
En konflikt er en uenighed, hvor en eller flere af personerne bliver følelsesmæssigt involveret – f.eks. vred, irriteret eller ked af det.
Konflikter er en uundgåelig del af hverdagen, men ved at være mere opmærksomme kan vi blive bedre til at håndtere de konflikter, vi er en del af.
På en arbejdsplads kan der opstå konflikter mellem to eller flere parter om faglige uenigheder, mangel på ressourcer eller forskellige værdier.
I det følgende finder du:
Gode råd om konflikthåndtering
Gode råd om kommunikation i konflikthåndtering
1. Hvordan du er
2. Hvordan er dit kropssprog
3. Hvad du siger
Øvelse: refleksion om egen andel i en konflikt
En konflikt kan gå i hårknude, fordi man er blind for sin egen andel i konflikten – det er meget lettere at se den andens fejl! Ønsker du at udforske din egen aktie i konfliktsituationer, kan du gå i tænkeboks og overveje følgende:
Du kan eventuelt bede en kollega eller en ven, som du har tillid til, om at fortælle dig, hvordan de oplever, du optræder i konflikter.
Reference
Værktøjet er skrevet med inspiration fra:
Links
På www.trapned.dk finder du et større læringsmateriale om at håndtere konflikter. Materialet kan anvendes af både ansatte og ledere – eksempelvis i arbejdsmiljøorganisationen. Materialet indeholder pjece, film med konfliktsituationer, skabelon til udarbejdelse af konfliktpolitik m.m.
Her kan du få adgang til materiale, du kan anvende i dit arbejde med at sikre lige løn på din arbejdsplads.
”Løn og Ligestilling” kan læses i sin helhed eller bruges som et opslagsværk. Du kan bruge redskabet som en guide til, hvordan du kan begynde en undersøgelse af lønforholdene på din arbejdsplads eller, hvordan du skal gribe situationen an, hvis du finder lønforskelle mellem kvindelige og mandlige kolleger.
Reference: Pjecen er produceret af FIU-ligestilling
Dansk industri har udgivet en pjece om lønforhandling på det private arbejdsmarked. Pjecen indeholder også eksempler på, referater fra lokale forhandlinger og uenighedsreferater.
Reference: Pjecen er produceret af DI i 2014 og er målrettet forhandlinger på deres overenskomstområder
Skal du forhandle lokal løn på en offentlig arbejdsplads, kan du hente inspiration hos FOA, som her giver råd og vejledning. Siden er målrettet tillidsvalgte på FOA´s områder, men kan sagtens inspirere andre tillidsvalgte.
Reference: Hjemmesiden er udviklet af FOA og målrettet deres tillidsvalgte.
Denne pjece henvender sig til dig, der gerne vil have inspiration til, hvad vi kan gøre for at vi selv og kollegerne får et sundere arbejdsliv.
Kortuddannede dør 4 år tidligere end kolleger med en længere uddannelse. Det er der flere grunde til, men arbejder vi aktivt på at forbdre vores sundhed og vores arbejdsmiljø, kan vi mindske nedslidningen og dermed forlænge ikke blot levetiden men også kvaliteten af de sidste år hos mange af medlemmerne i LO fagbevægelsen.
Pjecen "Det er derfor - ulighed i sundhed" kommer med anbefalinger til, hvordan man kan arbejde med at få mere kondition, bedre kost og mindre rygning ind på arbejdspladserne.
Reference
Pjecen er udarbejdet af 3F og du kan finde pjecen her.
Links
Dialogværktøjet Vejen til en sundere arbejdsplads - BFA
Pjecen Sundhed og trivsel på arbejdspladsen fra 2010 -Sunhedsstyrelsen
Arbejstilsynets hjemmeside om sundhed og trivlsel
Dette værktøj henvender sig til dig, der arbejder for og med trivslen på arbejdspladsen.
For at trives på sin arbejdsplads skal man både have et godt job – og en god arbejdsplads som helhed. De seks guldkorn er resultatet af flere års forskning i hvilke faktorer, der er i spil, når det kommer til at trives i sit arbejde.
De seks guldkorn er:
I de senere år er guldkornene blevet suppleret med de tre diamanter tillid, retfærdighed og samarbejdsevne, der tilsammen udgør virksomhedens sociale kapital.
Mens de seks guldkorn er egenskaber ved de enkelte jobs, så er social kapital en egenskab ved hele virksomheden.
Når I skal planlægge en arbejdspladsvurdering (APV) af det psykiske arbejdsmiljø på din virksomhed, kan I vælge at planlægge undersøgelsen ud fra de seks guldkorn.
I dette værktøj finder du:
1. Oversigt over de seks guldkorn
De seks guldkorn er egenskaber ved det enkelte job. Vi taler her om:
2. Sådan kan I arbejde med de seks guldkorn på din arbejdsplads
A. APV om psykisk arbejdsmiljø
B. Hvordan oplever kollegerne deres arbejdsmiljø – metode til undersøgelse
Ønsker du som arbejdsmiljø- eller tillidsrepræsentant at tale med kollegerne om, hvordan de oplever deres arbejdsmiljø, kan I drage nytte af følgende fremgangsmåde:
Varigheden er afhængig af, om I gennemgår alle eller kun nogle af guldkornene samt om, hvor stor den samlede medarbejdergruppe er og dermed, hvor mange grupper, der skal melde tilbage i det fælles forum. Processen kan typisk tage mellem 1 og 3 timer.
Reference
Værktøjet er skrevet med inspiration fra pjecen ”Sæt social kapital på dagsordenen – og skab godt samarbejde”. Pjecen er udgivet af FIUs udviklingsenhed i samarbejde med forbundene i LO i 2011. Der er også hentet gode råd fra HKs arbejdsmiljøportal for tillidsvalgte.
Dette værktøj giver gode råd til dig, der er valgt til at arbejde med arbejdsmiljøet i din organisation.
Alle virksomheder skal drøfte arbejdsmiljøet mindst én gang om året. Hvor der er en arbejdsmiljøorganisation (AMO), skal drøftelsen ske med arbejdsmiljørepræsentanterne. På de små virksomheder, skal drøftelsen ske direkte med de ansatte. På mødet skal der træffes beslutninger om de vigtigste indsatser for et bedre arbejdsmiljø.
En arbejdsmiljødrøftelse skal indeholde følgende punkter:
I det følgende kan du finde inspiration til spørgsmål til den årlige drøftelse af arbejdsmiljøet. Spørgsmål, der kan være nyttigt at tænke over før mødet. Vi har delt spørgsmålene op i fem kategorier:
Spørgsmål til den årlige drøftelse af arbejdsmiljøet
1. Hvordan er det gået med arbejdsmiljøet det seneste år?
2. Hvordan er det gået med samarbejdet om arbejdsmiljøet det seneste år?
a. Hvordan har vi struktureret samarbejdet?
i. Hvordan har vi struktureret vores samarbejde?
ii. Har der været tid og ressourcer?
iii. Har strukturen for samarbejdet været passende?
b. Hvilken form har samarbejdet haft?
i. Har der været møder med fast interval?
ii. Har vi fulgt op på møderne?
c. Hvad sker der, når der opstår arbejdsmiljøproblemer?
i. Hvordan håndterer vi det i virksomheden?
3. Hvilke mål vil vi sætte for arbejdsmiljøet det kommende år?
a. Står virksomheden over for nye opgaver eller ændringer, som påvirker arbejdsmiljøet?
b. Hvilke mål ønsker vi at sætte for de områder, vi vælger at arbejde med det kommende år?
c. Hvordan sikrer vi de bedste betingelser for at nå vores mål?
d. Hvordan vil vi arbejde med den næste arbejdspladsvurdering (APV)?
e. Hvilke kurser eller uddannelser skal arbejdsmiljørepræsentanten have for at fungere bedst muligt?
4. Hvilke mål vil vi sætte for samarbejdet det kommende år?
a. Skal vi mødes med faste intervaller i det kommende år?
b. Hvordan skal vi mødes?
c. Skal vi inddrage andre medarbejdere i aktiviteter, hvor arbejdsmiljøet er på dagsordenen?
d. Hvem har ansvaret for løbende at følge op på, om vi er på rette vej?
5. Hvordan er vores viden om arbejdsmiljøet?
I virksomheder uden arbejdsmiljøorganisation skal I også drøfte, om den nødvendige viden om arbejdsmiljø er til stede på virksomheden. I kan spørge:
a. Har vi arbejdsopgaver, der kræver særlig arbejdsmiljøviden, og har vi den nødvendige viden hertil?
b. Står vi over for udfordringer i det kommende år, hvor vores viden om de arbejdsmiljømæssige konsekvenser er utilstrækkelig?
c. Hvad vil vi gøre for at indhente den viden, som mangler?
Gode tommelfingerregler
Sørg for, at der altid bliver lavet skriftlige referater fra den årlige drøftelse.
Link
Dette værktøj giver viden og gode råd til dig, der er valgt til at arbejde med arbejdsmiljøet på virksomheden. Der er også gode råd at hente for dig, der har fokus på trivslen på arbejdspladsen.
Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). Arbejdspladsvurderingen skal udarbejdes af arbejdsgiveren og arbejdsmiljøorganisationen eller de ansatte i fællesskab.
Virksomheden kan bruge arbejdspladsvurderingen til:
Arbejdsmiljøproblemerne er forskellige fra branche til branche, og du kan finde nyttige APV-tjeklister, der har øje for arbejdsmiljøet i netop din branche.
I det følgende kan du hente viden og gode råd om:
Krav til faserne i en APV
En arbejdspladsvurdering skal bestå af fem faser:
Krav til indholdet i en APV
Følgende seks områder skal vurderes i undersøgelsen:
Branche-rettede tjeklister og metoder
Der er ikke krav til, hvordan virksomheden skal kortlægge arbejdsmiljøforholdene, men det kan fx ske ved:
Problemerne med arbejdsmiljøet er forskellige fra branche til branche. Som en hjælp til APV’ens første fase, kortlægning og identifikation, kan du finde bracherettede APV-tjeklister som kan printes ud eller udfyldes elektronisk.
Arbejdstilsynet har udarbejdet 85 APV-tjeklister, som er placeret under 10 brancheområder. Du finder frem til den relevante tjekliste ved at klikke på dit brancheområde:
BrancheArbejdsmiljø Rådene (i daglig tale BAR) har også udviklet APV-tjeklister til de forskellige brancher, som du kan vælge at bruge.
Her finder du også eksempler på spørgeskemaer , handlingsplaner, dialogværktøjer og spil. De fleste af materialerner er lige til at printe ud – til inspiration og brug. Lad dig gerne inspirere af andre brancher end din egen. Du får adgang ved at klikke på et brancheområde.
Links
Referencer
Værktøjet er skrevet med inspiration fra Arbejdstilsynet og Branchearbejdsmiljørådene.
Dette værktøj henvender sig til dig, der gerne vil have inspiration til, hvordan I kan arbejde på at forebygge, at der opstår voldsepisoder på arbejdspladsen. Det er også til dig, der gerne vil have gode råd til at håndtere vold, når den opstår.
Tjekliste til arbejdspladsen
Forebyggelse og håndtering af vold og trusler om vold kan rette sig mod områder så som:
Tjekliste til dig som tillidsvalgt
Som tillidsvalgt er du med til at sikre, at arbejdspladsen har de nødvendige forebyggelses- og håndteringstiltag i forhold til vold og trusler om vold. Det er vigtigt, at både vold og trusler om vold tages alvorligt. Derfor skal du bruge din rolle som tillidsvalgt til at sikre:
Links
Arbejdstilsynet - vold og trusler , FOAs råd om forebyggelse af vold , Videncenter for arbejdsmiljø - vold , BFA - Trusler og vold på arbejdspladsen , BUPL - vold og trusler , Guides - styr uden om vold og trusler , Pjece "Et godt psykisk arbejdsmiljø" & Fakta om trusler og vold.
Reference
Tjeklisten er udarbejdet af Team arbejdsliv.
Dette værktøj er en pjece, som henvender sig til dig, der gerne vil sætte dig mere indgående ind i begrebet social kapital.
For at trives på sin arbejdsplads skal man både have et godt job – og en god arbejdsplads som helhed. I en række år, har man brugt de 6 guldkorn som en måde hvorpå, man kan afgøre om den enkelte trives i sit eget job.
Social kapital tilføjer en ny dimension til denne type måling. Hvor guldkornene er egenskaber ved det enkelte job, er social kapital knyttet til arbejdspladsen.
I pjecen kan du dels læse om guldkornene og des om ”diamanterne”; tillid, retfærdighed og samarbejde.”
Find pjecen "Social kapital" her.
Eller kontakt FIU´s Udviklingsenhed på lgf@loskolen.dk og spørg efter pjecen, hvis du gerne vil have den tilsendt.
Links
Reference
Pjecen "Sæt social kapital på dagsordnen" er udgivet af FIUs udviklingsenhed i samarbejde med forbundene i LO i 2011
Dette værktøj er til dig, der gerne vil bruge en måling af den sociale kapital som indgang til at arbejde med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.
Social kapital er en måling, der bruges til at sige noget om, hvor godt arbejdspladsen som samlet enhed løfter sine kerneopgaver. Det sker ved at måle på 3 faktorer;
Tillid
Retfærdighed
Samarbejde.
Du kan få en god fornemmelse af, hvor høj den sociale kapital er på jeres arbejdsplads ved at spørge til disse 3 faktorer. Du kan vælge at afdække det på hele arbejdspladsen eller i udvalgte afdelinger eller teams. Det er blot vigtigt, at du inddrager alle i den enhed, du ønsker at undersøge.
Nedenfor finder du et forslag til, hvordan du med 4 spørgsmål kan afdække de 3 faktorer. Spørgsmålene stilles op i et spørgeskema. Alt efter, hvordan dine kolleger besvarer dem, udløser det nogle point. Summen af hvert enkelt skema, giver dig et billede på, hvordan kollegerne hver især oplever den sociale kapital på jeres arbejdsplads.
Gennemførelse af måling
Find frem til, hvor du vil lave din måling. Er det på hele arbejdspladsen eller på dele af den?
Print det vedlagte skema ud i det antal eksemplarer du skal bruge og del det rundt.
Indsaml skemaerne og læg de fire tal fra besvarelserne sammen og skriv dem på skemaet.
Når du skal vurdere graden af social kapital i hvert skema kigger du på denne pointtabel:
Måling af social kapital
Spørgsmål 1.
Kan man stole på de udmeldinger, der kommer fra ledelsen?
Svarmuligheder:
|
Sæt X | Point |
I meget høj grad | 4 point | |
I høj grad | 3 point | |
Delvist | 2 point | |
I ringe grad | 1 point | |
I meget ringe grad | 0 point |
Spørgsmål 2
Stoler ledelsen på, at medarbejderne gør et godt stykke arbejde?
Svarmuligheder:
|
Sæt X | Point |
I meget høj grad | 4 point | |
I høj grad | 3 point | |
Delvist | 2 point | |
I ringe grad | 1 point | |
I meget ringe grad | 0 point |
Spørgsmål 3
Bliver konflikter løst på en retfærdig måde?
Svarmuligheder:
|
Sæt X | Point |
I meget høj grad | 4 point | |
I høj grad | 3 point | |
Delvist | 2 point | |
I ringe grad | 1 point | |
I meget ringe grad | 0 point |
Spørgsmål 4
Bliver arbejdsopgaverne fordelt på en retfærdig måde?
Svarmuligheder:
|
Sæt X | Point |
I meget høj grad | 4 point | |
I høj grad | 3 point | |
Delvist | 2 point | |
I ringe grad | 1 point | |
I meget ringe grad | 0 point |
Samlet sum:
Download skemaet som word dokument her.
Reference
Dette værktøj er udarbejdet med inspiration fra Tage Søndergaard Kristensen.
Er det svært for dig at samle dine kolleger til fysiske møder, fordi I arbejder på forskellige tidspunkter, forskellige lokaliteter eller sjældent er samlet af andre årsager?
Så kan det være en ide at holde mødet over computeren.
Hvis du gerne vil holde møder digitalt findes der forskellige programmer, du kan benytte. De mest kendte programmer er Microsoft teams og Zoom.
Inden du går i gang med at planlægge et digitalt møde kan du med fordel tage et minikursus ( 5 minutter). Kurset hjælper dig med at forberede dit møde, så du og kollegerne får mest ,muligt ud af det.
Du finder minikurset og skabelon til mødet her:
Reference: Hjemmesiden er produceret af FIU i 2021
Her kan du læse om Fagbevægelsens bud på, hvordan vi skaber en grøn omstilling af Danmark.
Sitet indeholder både en præsentation af FHo´s klimaplan, en videohvor Lizette Riisgaard fortæller om arbejdernes rolle i obnygning af Danmark og en række konkrete bud på, hvad den grønne omstilling skal indeholde.
Du finder materialet om den grønne omstilling her: https://sammenomgroenomstilling.dk/
Reference
Hjemmesiden er udarbejdet af FH
På denne hjemmeside kan du finde små videoer og baggrundsmateriale om hvad sexchikane er, hvordan det opleves, og hvad du kan gøre for at undgå, det sker, eller hvad du skal gøre, hvis det er sket
Du finder spillet ved at klikke her.
Du finder materialet vedr sexchikane her:
https://bfa-service.dk/sexchikane
Reference
Materialet er udarbejdet af BFA
Skal du forhandle lokal løn på en offentlig arbejdsplads, kan du hente inspiration hos FOA, som her giver råd og vejledning. Siden er målrettet tillidsvalgte på FOA´s områder, men kan sagtens inspirere andre tillidsvalgte
Du klikker ind på hjemmesiden her:https://www.foa.dk/raad-regler/i-job/loen/tr-loen/tr-forhandling-loen-offentlig
Reference
Hjemmesiden er udarbejdet af FOA TR
Dansk industri har udgivet en pjece om lønforhandling på det private arbejdsmarked. Pjecen indeholder også eksempler på, referater fra lokale forhandlinger og uenighedsreferater.
Du klikker ind på hjemmesiden her:
Reference
Værktøjet er udarbejdet af FIU fællesskabet.
Social pædagogerne har lavet denne grundige guide til deres tillidsvalgte, Pjecen indeholder gode råd, tips og tricks ift forberedelse af lønforhandlinger, som alle tilldisvalgte kan have glæde af.
Pjecen indeholder dog også informationer, som specifikt retter sig mod socialpædagogernes område og kan derfor ikke anvendes af andre. Her kan tillidsvalgte fra andre brancher med fordel opsøge tilsvarende oplysninger i egene overenskomster og hos fagforeningen.
Du finder pjecen her:https://storkoebenhavn.sl.dk/media/11835/guide-lokale-loenforhandlinger.pdf
Reference
Pjecen er udarbejdet af SL Storkøbenhavn
Mangler info
Dilemmaspillet om forhandling er en underholdende introduktion til det, der også foregår i en forhandlingssituation.
Mange forhold spiller ind i en forhandlingssituation. Din og modpartens forberedelse inden mødet og jeres evne til at indgå kompromiser, der er acceptable er af indlysende betydning for forhandlingens udfald. Men andre faktorer kan også spille ind. Det kan dreje sig om kemi imellem personerne omkring bordet, kropssprog, forudtagede holdninger om modparten og meget andet. Mange tillidsvalgte peger på, at deres bedste værktøj til at opnå et godt forhandlingsresultat er erfaring. Derfor kan det for uerfarne være en god ide at træne forhandlingssituationen.
Du klikker ind på hjemmesiden her.
På hjemmesiden kan du vælge mellem forskellige dilemmaspil. Du skal vælge det spil, som hedder ”forhandling”.
Spillet vil beskrive en forhandlingssituation og det er nu op til dig at vælge, hvordan TR skal gribe det an. Undervejs har du mulighed for at høre, hvad forskellige ”eksperter” mener om de situationer, du kommer ud i.
Reference
Værktøjet er udarbejdet af FIU fællesskabet.
Er du ny i hvervet og utrænet i at forhandle lokalaftaler, kan du med fordel støtte dig til denne tjekliste. Du kan også printe et udfyldningsark med støttespørgsmål og bruge det i din forberedelse.
En lokalaftale er et tillæg til overenskomsten, som gælder på jeres arbejdsplads En lokalaftale skal forbedre og supplere overenskomsten. Det er den lokale tillidsrepræsentant, der indgår lokalaftalen. Lokalaftalen kan udformes på mange forskellige måder og kan omhandle så godt som ethvert emne, hvor I har behov for aftaler på arbejdspladsen.
Inden I går i gang med at forhandle, er det en god ide at gennemgå denne tjekliste, som er delt op i tre faser:
Forberedelse
Forhandling
Efterbehandling
Når lokalaftalen er i hus, er det vigtigt, at du informerer din lokalafdeling om indholdet i aftalen. Send dem eventuelt et kopi af aftalen. Måske kan jeres lokalaftale inspirere andre tillidsvalgte i området.
Udfyldningsark
Forberedelse af lokalaftale - støttespørgsmål | |
Hvad er formålet med aftalen? |
|
Hvad skal der indgås aftale om? |
|
Hvem skal aftalen omfatte? |
|
Hvor længe skal aftalen gælde? |
|
Download udfyldningsarket som word dokument her.
Reference
Værktøjet er udarbejdet med inspiration fra HK Privats hjemmeside for tillidsvalgte.
Værktøjet er til dig, der skal forberede en lønforhandling på arbejdspladsen.
Det er helt centralt, at du som forhandler har kollegernes opbakning, men også at du kan fornemme, hvor langt opbakningen rækker.
Sørg for, at I alle har realistiske forventninger til resultatet, og husk, at du har frie hænder til at slå sømmet i, når resultatet er der.
Værktøjet giver gode råd til forberedelsen på fire punkter:
1. Dit mandat
Det er vigtigt, du har sikret dit mandat, før du går til ledelsen. Tal med kollegerne om, hvilke ønsker I har til den kommende lønforhandling. Husk at lytte efter alle stemmer. Jo flere medlemmer du har bag dig, jo stærkere er dit mandat over for ledelsen.
2. Den indre ro
Forbered dig grundigt inden forhandlingerne. Det giver dig overblik, ro og sikkerhed, når du sidder ved forhandlingsbordet. Det er afgørende for din evne til at håndtere de uventede ting, der vil dukke op undervejs.
3. Troværdighed
Din troværdighed er central. Det betyder, at du skal overholde de aftaler, du indgår, men det kan også betyde andre ting:
4. Viden
Hav styr på de grundlæggende økonomiske argumenter, inden du indleder forhandlingerne. Bed evt. din afdeling om hjælp hertil:
Følg hele tiden med i produktivitetsudviklingen på din arbejdsplads. Så har du mulighed for at få endnu et argument for lønforhøjelse.
Reference
Værktøjet er skrevet med inspiration fra pjecen "Styr på lønnen – guide til lokale lønforhandlinger". Pjecen er skrevet til tillidsvalgte i Dansk Metal.
Jobvurdering kan anvendes af dig, der vil undersøge om lønnen internt på din arbejdsplads er retfærdig.
Systemer til jobvurdering anvendes i dag af mange større virksomheder. De anvender systemerne til at sammenligne deres lønpolitik med lignende virksomheder og de anvender dem til at finde ud af på hvilket løntrin, forskellige medarbejdergrupper skal placeres. Vi kan også anvende jobvurdering. En jobvurdering giver dig et billede på, hvordan forskellige medarbejdergrupper lønnes ift. hinanden. Du kan få øje på uligheder, der skyldes køn, traditioner på din arbejdsplads, etnisk tilhørsforhold, alder og andet. Det kan derfor være en god forberedelse til lønforhandling at lave en jobvurdering, gerne sammen med kollegerne.
Du klikker ind på hjemmesiden her.
På hjemmesiden har du nu følgende muligheder;
Reference
Værktøjet er udarbejdet af 3F på vegne af FIU.
Dette værktøj har gode råd og pointer til dig, der repræsenterer dine kolleger i MED.
Dit arbejde i MED udvalget handler først og fremmest om at sikre at du og dine kolleger får indflydelse på den måde tingene foregår på jeres arbejdsplads.
Men indflydelse er ikke en selvfølge. Selvom du har formel plads i MED-udvalget og du deltager i møderne, så er du og dine kolleger ikke sikre på at få indflydelse på det der foregår på møderne.
Der er mange veje til indflydelse. Overordnet er det vigtigt at;
Nedenfor beskrives en række mere detaljerede råd og pointer ift. forskellige aspekter af MED arbejdet.
Få indflydelse på beslutningerne
Er der områder hvor I kunne tænke jer at få indflydelse gennem nogle retningslinjer Overvej, hvad der skal til for, at du kan byde ind med faglig kvalificering af de beslutninger, der tages
Ledelsens motivation for at give medarbejderne indflydelse
Om ansvarlighed overfor ledelsens mål og beslutninger
Om at udvise initiativ og aktivitet på møderne
Om at repræsenterer kollegerne
Information op og ned i MED systemet
MED og innovation
Indflydelse indebærer usikkerhed
Uofficiel viden
Referater i MED
Når der er brud på MED-aftalen
Det repræsentative systems svagheder
Når ledelsen er problemet
Systemet set af medlemmer uden Tillidshverv
Hvordan lærer man at forstå budgettet?
Samarbejdet med din afdeling
Husk at dit indflydelsesarbejde i MED spiller sammen med afdelingens indflydelsesarbejde. Gør hvad du kan for at få en god dialog med afdelingen om, hvordan I støtter hinanden og får de bedst mulige resultater
Links
MED Håndbogen 2015 findes her.
"Medhør uden medbestemmelse" - rapport fra FTF 2012.
Reference
De gode råd er skrevet med inspiration i rapporten ”Indflydelse kommer ikke af sig selv”. Rapporten er skrevet på baggrund af materiale fra MED-projektets aktionslæringsgrupper, aktionsforskningsprojekt, kvalitative interviews med kommunaldirektører og forvaltningschefer samt strategiskemaer om indflydelsesprocesser udfyldt af uddannelsesansvarlige i FOA.
Dette værktøj giver gode råd til, hvad du kan gøre for at opretholde en ligeværdig udtryksform, når du mødes af aggressive personer.
Sprog handler ikke kun om kommunikationsteknik. Det kan være svært at være imødekommende og forstående overfor en aggressiv person. Det kræver tålmodighed, overskud og øvelse at reagere ikke-aggressivt på andres trusler eller voldsomme handlinger.
Den måde, vi bruger sproget på, har stor betydning for vores kontakt til andre.
En konflikt er en uenighed, hvor en eller flere af personerne bliver følelsesmæssigt involveret – f.eks. vred, irriteret eller ked af det.
Konflikter er en uundgåelig del af hverdagen, men ved at være mere opmærksomme kan vi blive bedre til at håndtere de konflikter, vi er en del af.
På en arbejdsplads kan der opstå konflikter mellem to eller flere parter om faglige uenigheder, mangel på ressourcer eller forskellige værdier.
I det følgende finder du:
Gode råd om konflikthåndtering
Gode råd om kommunikation i konflikthåndtering
1. Hvordan du er
2. Hvordan er dit kropssprog
3. Hvad du siger
Øvelse: refleksion om egen andel i en konflikt
En konflikt kan gå i hårknude, fordi man er blind for sin egen andel i konflikten – det er meget lettere at se den andens fejl! Ønsker du at udforske din egen aktie i konfliktsituationer, kan du gå i tænkeboks og overveje følgende:
Du kan eventuelt bede en kollega eller en ven, som du har tillid til, om at fortælle dig, hvordan de oplever, du optræder i konflikter.
Reference
Værktøjet er skrevet med inspiration fra:
Links
På www.trapned.dk finder du et større læringsmateriale om at håndtere konflikter. Materialet kan anvendes af både ansatte og ledere – eksempelvis i arbejdsmiljøorganisationen. Materialet indeholder pjece, film med konfliktsituationer, skabelon til udarbejdelse af konfliktpolitik m.m.
Dette værktøj giver gode råd til, hvordan du modtager feedback fra andre.
Feedback betyder tilbagemelding – eller reaktion på andre. I dagligdagen påvirker vi hinanden, og vi reagerer på hinanden. Vores ansigtsudtryk, holdning, bevægelser, tonefald og ordvalg fortæller andre, hvordan de virker på os. Uanset om vi vil det eller ej. Og uanset om det er hensigtsmæssigt i den givne situation eller ej.
Når en anden person fortæller, hvordan hun oplevede din adfærd, har du en unik chance for at blive klogere på dig selv. Feedback giver dig mulighed for at lære noget om dig selv og den måde, din adfærd virker på andre. Du kan vælge at ændre en adfærd, som virker uhensigtsmæssig på andre. Eller du kan vælge at lade være. Valget er helt og holdent feedback-modtagerens.
Husk også, at feedback fra en anden er et udtryk for netop den persons oplevelse af virkeligheden. Andre kan give udtryk for helt andre oplevelser af den samme adfærd i den samme situation.
I det følgende finder du 9 gode råd, du kan bruge, når du modtager feedback.
9 gode råd, når du modtager feedback
Reference
Værktøjet er skrevet med inspiration fra HK Danmarks pjece ”Feedback”. Pjecen er udviklet til tillidsvalgte.
Dette værktøj giver gode råd til, hvordan du giver andre en konstruktiv og udviklende feedback.
Feedback betyder tilbagemelding – eller reaktion på andre. I dagligdagen påvirker vi hinanden, og vi reagerer på hinanden. Vores ansigtsudtryk, holdning, bevægelser, tonefald og ordvalg fortæller andre, hvordan de virker på os. Uanset om vi vil det eller ej. Og uanset om det er hensigtsmæssigt i den givne situation eller ej.
Når du fortæller en anden person, hvordan du oplever hendes adfærd, giver du personlig feedback. Feedback giver modtageren mulig for at lære noget om sig selv og den måde, hendes adfærd virker på andre. Hun kan vælge at ændre en adfærd, som virker uhensigtsmæssig på andre. Eller hun kan vælge at lade være. Valget er helt og holdent feedback-modtagerens.
Mange har svært ved at give feedback i dagligdagen. Måske fordi vi er:
I det følgende finder du 12 gode råd, du kan bruge til at give god feedback til andre.
12 gode råd, når du giver feedback
Reference
Værktøjet er skrevet med inspiration fra HK Danmarks pjece ”Feedback”. Pjecen er udviklet til tillidsvalgte.
Metoden kan bruges af dig, der har brug for at strukturere dialog og idéudvikling mellem mange mennesker. Her er også inspiration at hente for dig, der ønsker at variere hverdagens møder.
Cafémøder er en metode til at strukturere dialoger. Et cafémøde giver gode muligheder for at udveksle ideer og skabe dialog mellem deltagerne.
Caféens arbejdsform er dialog/udveksling. Derfor er det vigtigt, at deltagerne er engageret i det, der skal snakkes om, og er parate til både at lytte og fortælle.
Det betyder blandt andet, at:
Dialogen foregår ved mindre borde, og deltagerne cirkulerer rundt ved bordene og kommer med nye ideer eller udvikler videre på de eksisterende ideer.
Cafémøder er nøje planlagt i forvejen og styres undervejs af en cafevært. Metoden lægger stor vægt på, at der skabes en god stemning og energi i rummet – gerne med lidt forplejning undervejs.
I det følgende kan du hente ideer til:
Sådan kan du organisere et café-møde:
Et cafémøde kan vare mellem 1-4 timer, alt afhængig af, hvor mange deltagere der er, og hvor mange spørgsmål, der er på dagsordenen.
Sådan forløber et café-møde:
Sådan kan du dokumentere et cafemøde:
For at fastholde, hvad der skete på cafémødet, er det en god ide at dokumentere det på en eller anden måde, her er et par forslag:
Reference
Værktøjet er skrevet på baggrund af personlig erfaring med metoden og søgning på nettet.
Dilemmaspillet om medlemshvervning er en anderledes introduktion til, hvordan du kan tale med dine kolleger om medlemskab af fagforeningen.
I dilemmaspillet får du mulighed til at afprøve forskellige handlemuligheder i forsøget på dels at fastholde en kollega, som truer med at melde sig ud af fagforeningen. Dels at introducere to nye kolleger til fagforeningen. Spillet guider dig gennem en række steps og du får gode råd og tips undervejs. Steppene er:
Du finder spillet ved at klikke her.
Du bliver ledt direkte hen til dilemmaspillet om medlemshverning.
Spillet vil beskrive en situation, hvor en medarbejder følger sig mobbet og det er nu op til dig at vælge, hvordan TR skal gribe det an. Undervejs har du mulighed for at høre, hvad forskellige ”eksperter” mener om de situationer, du kommer ud i.
Reference
Værktøjet er udarbejdet af FIU fællesskabet.
Kønstjek af arbejdspladsproblemerne er et godt redskab for dig, der vil undersøge, om I er gode til at tage alle arbejdspladsproblemer alvorligt og handle på dem, uanset om de kommer fra mandlige eller kvindelige kollegaer.
Der er undersøgelser, som viser, at det er lettere at handle på problemer, der rejses af mænd, end på problemer, der rejses af kvinder. Det kan betyde, at en række problemer, som kunne blive til ”gode” sager på din arbejdsplads, måske ikke behandles tilstrækkelig alvorligt. Det betyder også, at der er kollegaer, som oplever, at deres problemer ikke bliver taget alvorligt. Du kan få overblik over, om der er et mønster i de sager, I vælger at tage op på din arbejdsplads. Notér alle de problemer, I tager op og notér samtidig, hvem der rejste dem, og hvem der deltog i drøftelserne. På den måde kan du finde ud af om, der er grupper af kollegaer, der bliver hørt mindre end andre.
Øvelsen her behøver ikke kun at dreje sig om kvinder. Det kan også være afdelinger, teams, unge/ældre eller kollegaer med en anden etnisk baggrund.
Du skal lave to skemaer. I det første skema skal du opliste de sager, I har arbejdet med på din arbejdsplads det seneste år og som I er lykkedes med at gøre noget ved. Ud for hver sag skal du angive, om problemet først blev rejst af en kvindelig eller en mandlig kollega. Derefter skal du notere, hvor mange af dine kollegaer, der har deltaget i drøftelser af problemet. Du kan også notere andre oplysninger, du mener kan være relevante for din arbejdsplads. Det kan være, hvilken afdeling kollegaerne kommer fra eller hvilket skiftehold, de er på.
Eksempel
Vundne sager det sidste år | |||
Sag | Hvem nævnte først sagen | Hvor mange deltog i drøftelserne | |
skiftehold | alder | ||
Download skemaet som word dokument her.
I det andet skema skal du opliste de problemer eller udfordringer, der er blevet nævnt af en eller flere kollegaer, men som ikke blev til en sag, eller det blot ikke er lykkedes at gøre noget ved endnu. Dette skema skal være magen til det første.
Når du har udfyldt begge skemaer, har du bedre mulighed for at foretage en reel vurdering af;
Hvis du vurderer, at der er en skævhed på din arbejdsplads, så har du nu god mulighed for at gøre noget ved det.
Reference
Øvelsen er beskrevet med inspiration fra pjecen ”Kønsbevidst kommunikation om fagforeningsmedlemsskab". Udgivet af FIU-Ligestilling til tillidsvalgte.
Kortlægning af din arbejdsplads er et godt sted at starte for dig, som gerne vil i gang med at organisere kollegaerne og skabe opbakning til det faglige arbejde.
Du skal bruge et skema. Du kan lave dit eget eller også kan du bruge det, der er vedlagt her.
Skemaet indeholder oplysninger om de forskellige afdelinger eller arbejdshold, din arbejdsplads er opdelt i. Derudover er der plads til at registrere navne på alle medarbejdere og at give dem en farvekode. Koden dækker over, hvorvidt den enkelte kollega er medlem af den rette fagforening og hvordan kollegaen forholder sig til det faglige arbejde. Når skemaet er udfyldt, er det vigtigt at holde det ajour løbende. På den måde har du hele tiden overblik over situationen på din arbejdsplads. Du kan også bruge skemaet som platform for at opstarte fagligt arbejde blandt dine kollegaer. Til det skal du finde frem til to typer af kollegaer;
Meningsdannerne er de personer på din arbejdsplads, de andre lytter til. Det er dem der siger deres mening højt, eller dem der tager teten, når der skal arrangeres noget socialt. De er ikke nødvendigvis med i din fagforening, men de er vigtige at få med på vognen.
De gode fagligt aktive
Det er de kollegaer, du føler, du kan stole på. De er medlem af din fagforening og du kan regne med at de vil hjælpe dig.
Øvelsen er delt op i fire trin
Trin 1/ Hvem er I?
Find ud af hvordan din arbejdsplads er opbygget. Er I delt i afdelinger, i skiftehold eller noget andet. Skriv alle kollegaernes navne op i de grupper, de tilhører. Hvis ikke du selv har overblik over alle navnene, kan du evt. få hjælp på lønkontoret eller hos en kollega i de forskellige grupper.
Trin 2/ Hvem er medlem af den rigtige fagforening?
Når du har overblik over alle dine kollegaer, skal du finde ud af, hvor de er organiseret henne. Du noterer det på skemaet med en farve ud for hvert navn. Du kan finde ud af, hvor og om de er medlem ved at spørge dem. Du kan også bede din fagforening om at tjekke din navneliste - de kan se, hvem der er medlem hos jer. Husk at bruge den samme farve til at markere alle de kollegaer, som er medlem af din fagforening.
Trin 3/ Hvem er meningsdannere?
Du skal overveje, hvem meningsdannerne er på din arbejdsplads - gerne fordelt på de afdelinger eller hold, som I er fordelt i. Det gør du ved at stille dig selv eller en kollega fra de respektive afdelinger disse spørgsmål;
Når du har overblik over, hvem af dine kollegaer, der er meningsdannere på din arbejdsplads, markerer du det med en bestemt farvekode.
Trin 4/ Hvem er de gode aktive
Du skal overveje, hvem blandt dine kollegaer, du mener, kan og vil hjælpe dig med at lave fagligt arbejde på din arbejdsplads. Det er godt, hvis du kan finde en eller to fra hver af de afdelinger/hold, I har på arbejdspladsen.
Det er godt, hvis de er meningsdannere, men det er ikke nødvendigt. Det er målet på sigt, at du får god kontakt til meningsdannerne i de forskellige afdelinger, og at det er dem, du samarbejder med.
Skema til kortlægning
Afdeling/Hold: | Afdeling/ Hold: | Afdeling/Hold: | ||||||
Farvekode | Medarbejder:
|
Aktioner | Farvekode | Medarbejdere: | Aktioner: | Farvekode | Medarbejdere: | Aktioner: |
Farvekoder:
Download skemaet som word dokument her.
Reference
Øvelsen er hentet i ”Organiseringshåndbogen”, som er lavet til tillidsvalgte i 3F. Bogen er skrevet af Marta Helleskov, Camilla Herdahl og Jimmi Rasmussen.
Den her metode er rigtig god til dig, der gerne vil styrke sammenholdet på din arbejdsplads og samtidig få kollegaerne til at tage del i det faglige arbejde.
At finde sagen handler om at finde frem til, hvad det er for problemer eller udfordringer på din arbejdsplads, som dine kollegaer synes er vigtige. Det er de sager, du kan samle kollegaerne om.
Du skal ikke blot finde frem til, hvad dine kollegaer synes er vigtigt at ændre på jeres arbejdsplads, du skal også inddrage dem i at finde frem til, hvordan I skal gribe det an, og hvad jeres mål skal være.
Når I har gjort det, skal du lade dem deltage i udførslen af den plan I har lagt sammen.
Den eller de sager I vælger, behøver ikke at ændre verden. Det er vigtigt at vælge en sag, du tror, I kan gøre noget ved. Det er lettere at skabe fællesskab omkring en succes end omkring et nederlag.
Værktøjet er delt i seks trin:
Trin 1 Planlægning
Skab overblik over din arbejdsplads. Du kan bruge det skema, der er beskrevet i øvelsen 'Kortlæg din arbejdsplads' eller et du allerede har. Kig på skemaet og overvej, hvem af dine kolleger, der er meningsdannerne på jeres arbejdsplads. Dvs. dem de andre lytter til.
Trin 2 Find ud af, hvad problemet er
Snak med alle meningsdannerne og spørg til, hvad de synes problemet eller udfordringen er på jeres arbejdsplads lige nu. Du kan f.eks. spørge sådan her;
Husk at skrive ned. Alle de problemer eller udfordringer, dine kollegaer nævner, er vigtige.
Trin 3 Find ud af hvor mange, der oplever problemet
Når du har talt med meningsdannerne, har du et overblik over, hvilke problemer, der er i spil på din arbejdsplads. Nu skal du efterprøve, om andre også oplever problemet/udfordringen. Spørg et par kollegaer i hver afdeling, om de kender til de problemer/udfordringer, du har indkredset i samtalerne med meningsdannerne. Du kan f.eks spørge sådan her;
Trin 4 Vælg det rigtige problem
Nu har du et overblik over, hvilke problemer eller udfordringer, der påvirker flest på din arbejdsplads. Du skal nu udvælge det problem, der skal være 'sagen' på din arbejdsplads. Blandt de problemer du har samlet sammen fra snakkene med dine kollegaer skal du vælge et, der kan leve op til 3 tommelfingerregler;
Trin 5 Løsning af sagen
Nu skal du bruge sagen til at samle meningsdannerne til et møde. På mødet skal I planlægge, hvordan I vil gribe arbejdet med at løse sagen an.
Trin 6 Nu er I i gang!!!
Reference
Øvelsen er inspireret af ”Organiseringshåndbogen”, som er lavet til tillidsvalgte i 3F. Bogen er skrevet af Marta Helleskov, Camilla Herdahl og Jimmi Rasmussen.
Du kan bruge de 14 råd som en påmindelse om, at dine kollegaer alle er forskellige, og at det kan betale sig at være opmærksom på, hvad disse forskelle kan betyde for dem i deres arbejdsliv.
De 14 gode råd og fif er:
Reference
Listen med de gode råd er skrevet med inspiration fra pjecen ”Kønsbevidst kommunikation om fagforeningsmedlemsskab". Udgivet af FIU-Ligestilling.
Hvis du synes, det er svært at finde gode anledninger til at fortælle om fagforeningen og tage dialogen om medlemskabet, kan du her få inspiration til, hvordan du kan gribe arbejdet an.
Tjekliste til medlemsorganisering giver dig overblik over, hvornår det er naturligt at tage dialogen om fagforeningen og medlemskab. Det er en god idé at tænke din indsats igennem og lægge en slagplan. Tjeklisten er delt op i følgende temaer:
1. Dig og din synlighed
2. Aftaler og forberedelse
3. Situationer, hvor det er naturligt at informere om fagforeningen eller inddrage dialogen om medlemskab
4. Husk alle målgrupper
Reference
Værktøjet er skrevet med inspiration fra Tillidszonen, FOAs hjemmeside for tillidsrepræsentanter.
FIU ligestilling har lavet en lille pjece, hvori det forklares, hvordan det danske arbejdsmarked er indrettet og hvilken rolle fagforeningen og de tillidsvalgte har
Pjecerne er produceret af FIU ligestilling i 2017
Dette værktøj giver gode råd til, hvad du kan gøre for at opretholde en ligeværdig udtryksform, når du mødes af aggressive personer.
Sprog handler ikke kun om kommunikationsteknik. Det kan være svært at være imødekommende og forstående overfor en aggressiv person. Det kræver tålmodighed, overskud og øvelse at reagere ikke-aggressivt på andres trusler eller voldsomme handlinger.
Den måde, vi bruger sproget på, har stor betydning for vores kontakt til andre.
En konflikt er en uenighed, hvor en eller flere af personerne bliver følelsesmæssigt involveret – f.eks. vred, irriteret eller ked af det.
Konflikter er en uundgåelig del af hverdagen, men ved at være mere opmærksomme kan vi blive bedre til at håndtere de konflikter, vi er en del af.
På en arbejdsplads kan der opstå konflikter mellem to eller flere parter om faglige uenigheder, mangel på ressourcer eller forskellige værdier.
I det følgende finder du:
Gode råd om konflikthåndtering
Gode råd om kommunikation i konflikthåndtering
1. Hvordan du er
2. Hvordan er dit kropssprog
3. Hvad du siger
Øvelse: refleksion om egen andel i en konflikt
En konflikt kan gå i hårknude, fordi man er blind for sin egen andel i konflikten – det er meget lettere at se den andens fejl! Ønsker du at udforske din egen aktie i konfliktsituationer, kan du gå i tænkeboks og overveje følgende:
Du kan eventuelt bede en kollega eller en ven, som du har tillid til, om at fortælle dig, hvordan de oplever, du optræder i konflikter.
Reference
Værktøjet er skrevet med inspiration fra:
Links
På www.trapned.dk finder du et større læringsmateriale om at håndtere konflikter. Materialet kan anvendes af både ansatte og ledere – eksempelvis i arbejdsmiljøorganisationen. Materialet indeholder pjece, film med konfliktsituationer, skabelon til udarbejdelse af konfliktpolitik m.m.
Dette værktøj er målrettet dig, der skal arrangere et valg af tillidsvalgte. Her er også gode ideer at hente for dig, der ønsker at stille op som tillidsvalgt.
Står du overfor at skulle genvælges på din arbejdsplads, eller synes du, det er tid til at give stafetten videre til en ny, er der regler og procedurer, som skal følges. Og der gælder forskellige regler ved forskellige tillidsposter.
Her finder du en praktisk køreplan – til inspiration og tjekliste.
Vi har delt køreplanen op i tre trin:
1. Før valget:
Ellers:
2. Selve valget
3. Efter valget
Fagforeningen kontakter dig eller kontakt selv din fagforening, om hvilken informationspakke og uddannelse, de kan tilbyde dig som genvalgt eller nyvalgt tillidsvalgt.
Reference
Værktøjet er skrevet med inspiration fra Tillidszonen.dk, som er FOAs portal for tillidsvalgte.
Værktøjet giver gode råd til, hvad du skal overveje, når du skriver nyhedsbreve til dine kolleger. Det indeholder også en skabelon, du kan bruge til at skrive i.
Nyhedsbreve kan være en god form, hvis du har information, som er vigtig for dine kolleger. Det er ikke nødvendigvis en god form, hvis du gerne vil skabe debat og dialog.
Du kan vælge at printe dine nyhedsbreve og dele dem rundt, sætte dem op på opslagstavler og lign. Du kan også vælge at sende dem på mail. Det sidste er billigere og også lettere, hvis du gerne vil indsætte billeder. Du kan også finde mange elektroniske skabeloner gratis på internettet. Hvis du vil benytte mails, skal du først indsamle alle emailadresser og sikre dig, at dine kolleger bruger systemet regelmæssigt.
7 gode råd når du skriver nyhedsbreve.
Nr. 1
Dine kolleger får mange informationer hver dag. De får reklamer, mails, smsér og meget andet. Hvis de skal læse det, du slår op eller sender dem, skal du sørge for, at det er let at gå til og at det er vigtigt for dem. Nedenfor er der 5 tommelfingerregler:
Nr. 2
Tænk på læseren. Du skal overveje, hvorfor det, du skriver, er interessant for dine kolleger. Du har noget på hjerte og det er det, du skal skrive om. Men du skal vinkle det sådan, at det, du tror, der interesserer dem mest, kommer først. Skriver du f.eks. om et godt arrangement I har haft i jeres klub eller fagforening, så sørg for at skrive om, hvornår der sker noget lignende igen.
Nr. 3
Skriv kort og klart. Du kender mange fagudtryk, brug kun dem, dine kolleger også kender. Mange kolleger læser ikke meget i hverdagen, så begræns dig til det vigtigste. Hvis du har brug for at lave en længere beskrivelse, kan du evt. vedlægge den til sidst i nyhedsbrevet.
Nr. 4
Brug billeder. Et billede siger mere en tusind ord. Brug derfor billeder, hvis du har mulighed for det. Husk altid at have kameraet med til møder, fester og andre lejligheder, hvor der sker noget, der er interessant for jer på arbejdspladsen.
Nr. 5
Brug links eller henvisninger. Hvis du udsender nyhedsbrevet elektronisk, har du mulighed for at linke til andre interessante oplysninger, der uddyber det, du har skrevet. På den måde bliver dit nyhedsbrev mere interessant og brugbart for dine kolleger.
Nr. 6
Skriv i henhold til arbejdspladsen og fagforeningens holdninger. Som tillidsrepræsentant er du synlig og dine holdninger har vægt. Du skal derfor være omhyggelig med, hvordan du udtrykker dig, så du ikke risikerer at fremstå illoyal.
Nr. 7
Du skal opfordrer til dialog. Et nyhedsbrev er en kanal til at formidle viden fra dig til dine læsere. Som TR er det din opgave at repræsentere kollegerne og deres holdninger. Brug også nyhedsbrevet til at få dem i dialog med dig og hinanden. Det kan du gøre ved at opfordre dem til at melde tilbage til dig på det, de har læst eller skrive et indlæg.
Indsæt titel på dit nyhedsbrev | |
Indsæt evt. logo ell. billede | Overskrift afsnit 1
Skriv tekst til afsnit 1 her
Indsæt link her: |
Indsæt evt billede | Overskrift afsnit 2
Skriv tekst til afsnit 2 her
Indsæt link her: |
Indsæt evt billede | Overskrift afsnit 3
Skriv tekst til afsnit 3 her
Indsæt link her: |
Indsæt evt billede | Respons fra dine kolleger.
Skriv en tekst om, hvordan dine kolleger kan give deres mening til kende, måske i næste nyhedsbrev, på et møde ell. lign.til afsnit 4 her
Indsæt link her: |
Skriv dit navn og dine kontaktdata, evt også afdelingens. |
Download nyhedsbrevskabelon som word dokument her.
Reference
Værktøjet er udviklet med inspiration fra Dansk naturfredningsforening.
Hvis du synes, det er svært at finde gode anledninger til at fortælle om fagforeningen og tage dialogen om medlemskabet, kan du her få inspiration til, hvordan du kan gribe arbejdet an.
Tjekliste til medlemsorganisering giver dig overblik over, hvor det er helt naturligt at tage dialogen om fagforeningen og medlemskab. Det er en god idé at tænke din indsats igennem og lægge en slagplan. Tjeklisten er delt op i følgende temaer:
1. Dig og din synlighed
2. Aftaler og forberedelse
3. Situationer, hvor det er naturligt at informere om fagforeningen eller inddrage dialogen om medlemskab
4. Husk alle målgrupper
Reference
Værktøjet er skrevet med inspiration fra Tillidszonen, FOAs hjemmeside for tillidsrepræsentanter.
Værktøjet giver gode råd til, hvordan du kan udforme et godt referat. Det indeholder også en skabelon, du kan vælge at udprinte eller tilpasse, så den matcher dit behov.
Som tillidsrepræsentant har du måske ansvar for at afvikle generalforsamling, klubmøder mm, hvor det er påkrævet, at der skrives et referat. Referatet kan anvendes som en hjælp til at planlægge og styre mødet, hvis du har udarbejdet en skabelon på forhånd. I skabelonen kan du angive emnerne, dem der skal sige noget og evt. også den tid, der er til rådighed under hvert punkt. Når du færdiggør referatet, skal du overveje om det er dækkende for, hvad der foregik, og om det kan forstås af læsere, som ikke deltog i mødet.
Lav et dokument ud fra den vedlagte skabelon og følg trinnene nedenfor.
Før mødet
Forbered referatet ved at skrive følgende ind i skabelonen:
Under mødet
Notér følgende i skabelonen
Efter mødet
Læs referatet igennem og færdiggør det sådan at
Send referatet til alle, der var indkaldt til mødet..
Referat |
|
Emne:
Formål med mødet:
|
|
Mødeleder:
Referent: Dato: Varighed:
|
Tilstedeværende:
Fraværende:
|
Dagsordenspunkt: | Konklusion: | Ansvarlig: | Deadline: |
Download referatskabelon som word-dokument her.
Reference
Værktøjet er udviklet med inspiration fra bogen www.bedremoedekultur.dk
Link
Power Point showet er udviklet i forlængelse af bogen "Bedre mødekultur": Bedre mødekultur.pptx
Når du som tillidsvalgt gerne vil sikre dig at, du har kollegernes opbakning eller høre deres meninger m.m., kan det være nyttigt at invitere kollegerne til et møde. Møder bruger vi til at inspirere hinanden, finde løsninger, træffe valg og tage beslutninger sammen. Det kræver tid og vilje at opbygge og vedligeholde en god mødekultur, men det er både tidsbesparende og stressreducerende, når møder fungerer godt.
Betragt dig selv som vært og dine kolleger som gæsterne. Som vært skal du invitere til møder og du skal prøve at sikre en god dialog og en god stemning på møderne. Du skal udnytte møderne fornuftigt, konkludere, lave klare aftaler og sørge for opfølgning. Du kan vælge at dele værtskabet med en kollega, lad os kalde vedkommende din co-pilot.
Et godt møde kræver en god forberedelse – helt på linje med et godt selskab.
I det følgende kan du hente gode råd til:
Trin 1: Forberedelse af mødet
Mødeleder og evt. co-pilot forbereder mødet ved hjælp af 5 spørgsmål
Lav en dagsorden for mødet, hæng den op på opslagstavlen eller send den til kollegerrne – f.eks på sms eller mail.
Trin 2: Under mødet
Mødeledelse
Er mødet godt forberedt, er det lettere at holde det. Vælg en mødeleder, ordstyrer og referent. Så har I tydelighed omkring roller og ansvar for mødets afvikling
Mødeleder sørger for:
Ordstyreren sørger for:
Referenten sørger for:
Dialogen på mødet
Strukturen er vigtig for at få et møde til at fungere, men det er dialogen, der skal skabe indholdet. Er der uvaner som ironi og sarkasme, afbrydelser, snakken mens andre taler, skal I sørge for at få luget ud i uvanerne.
Møderne fungerer bedst, når de bygger på gensidig respekt, anerkendelse og tolerance – og når der er et godt flow undervejs på mødet.
Flowet i et punkt på dagsordenen kunne f.eks. se sådan ud:
Trin 3: Afslutning og evaluering af mødet
Det er hensigtsmæssigt at slutte mødet af med at opsummere, hvad I har besluttet, og hvem der er ansvarlig for opfølgning. Ligeledes kan det være nyttigt afslutningsvis at evaluere det møde, I lige har gennemført.
For eksempel kan I spørge jer selv:
Reference
De gode råd er skrevet med inspiration i pjecen ”Værktøj 3 – Møder der skaber mere klarhed”. Pjecen er udgivet af Branchearbejdsmiljørådet Undervisning og Forskning.
På www.arbejdsmiljoweb.dk kan du finde mere inspiration til at arbejde systematisk med møder.
Har du svært ved at læse og skrive, er du ordblind og synes du det begrænser dig i dit arbejde og tillidshverv? Værktøjet henvender sig til dig, der kan svare ja til disse spørgsmål.
Alle kan blive bedre til at læse og skrive. Det kræver træning og god instruktion. Men ikke alle bliver det superhurtigt, og derfor kan IT-værktøjer være en stor hjælp i arbejdet og tillidshvervet.
Hvad er IT-hjælpeværktøjer?
Hjælpemidlerne er typisk computerprogrammer, der:
Hjælpemidler er også mobiltelefoner og lommecomputere med oplæsningsstøtte (mobile løsninger).
Hjælpemidlerne kan du selv købe som privatperson. Men hvis du er ordblind, er du berettiget til at ansøge om at få hjælpemidlerne bevilget gennem kommunen.
Hvem kan få bevilget IT-hjælpemidler – og hvordan søger man?
Voksne ordblinde i job kan få bevilget IT-hjælpemidler gennem det lokale jobcenter i kommunen. Der skal foreligge dokumentation for, at du er ordblind, og arbejdsgiveren skal medvirke ved ansøgningen.
Bevilling af hjælpemidler kræver en beskrivelse af:
Trin 1:
Forbered dig mentalt på, at det tager tid at finde, søge og få bevilget de IT-hjælpeværktøjer, du har brug for.
Trin 2:
Find ud af, om du er ordblind.
Trin 3:
Undersøg, hvilke hjælpeværktøjer, du har brug for
Trin 4:
Ansøg om IT-hjælpemidler
Du finder nyttig viden om IT-hjælpeværktøjer, læse- og staveproblemer samt orblindhed på følgende links:
www.hto.nu
www.dvo.dk
3f - ordblindepjece
etlivsomordblind.dk
ordblindeforeningen.dk
og
Facebook gruppen:
Hjælp til ordblindhed.
Reference
Værktøjet er skrevet med inspiration fra pjecen ”Ordblind” fra 2012. Den 24 sider lange pjece er skrevet af Poul Christensen til 3Fs medlemmer. Pjecen indeholder mange nyttige links, og du kan downloade pjecen på: 3f - ordblindepjece.
Er du ordblind, har du svært ved at læse eller foretrækker du bare at høre en tekst læst op frem for at læse den selv? Så kan du downloade og installere et program på din computer, der hjælper dig.
Du kan få en hvilken som helst tekst på din computer læst højt. Bare teksten kan markeres, så læser programmet adgangforalle.dk-fjernbetjeningen den højt for dig. Teksten læses op med syntetisk stemme.
Programmet er for alle – og det er gratis.
Trin 1: Find programmet på internettet
Gå på hjemmesiden www.adgangforalle.dk
Trin 2: Download programmet
Klik på fanen Download
Trin 3: Sådan anvender du fjernbetjeningen
Når du har installeret programmet på din computer, kan du åbne fjernbetjeningen fra dit Skrivebord.
Trin 4. Brug fjernbetjeningen til oplæsning
For at få en tekst læst op, skal du først markere den tekst, du ønsker oplæst og derefter klikke på afspil-knappen på fjernbetjeningen.
Programmet har hjælpefunktion, som er let at betjene og som giver svar på nogle af de spørgsmål, du måtte have.
Reference
Værktøjet er hentet på www.adgangforalle.dk . Programmet er udviklet af Specialskolen for Voksne, Vendsyssel i samarbejde med efaktum Aps, Teknologicentret for Handicappede og Aalborg Universitet.